Boominspecteur

Chrisje Smits

‘Deze functie is een superbasis voor je bomenkennis’

Nadat ik de Kweekvijver heb doorlopen (de voorloper van het traineeship Bomen in Stedelijke Omgeving), ben ik nu ruim een half jaar aan het werk als boominspecteur.

Als boominspecteur controleer ik elke dag bomen op gezondheid en snoeibehoefte. Ik kijk naar de groei en eventuele gebreken van een boom. Ook kijk ik naar de omgeving van de boom en houd ik rekening met de ecologische waarde. Zo kan ik bepalen welke onderhoudsmaatregelen per boom nodig zijn. Deze adviseer ik dan aan de eigenaar van de bomen.

Mijn werkveld is voor 95% buiten bij de bomen. Ik ga vroeg op pad met al mijn hulpmiddelen: tablet, klankhamer, prikstok, boomhoogtemeter en meetlint. Via mijn tablet vind ik de juiste bomen om te inspecteren en hier registreer ik ook de boomgegevens. Vaak kom ik nieuwsgierige buurtbewoners tegen met wie ik een praatje maak om uit te leggen wat ik aan het doen ben. Ook heb ik veel contact met mijn collega’s om interessante of ingewikkelde dingen te delen of te vragen. Vaak via app, maar soms bel ik ze ook even of rijden we bij elkaar langs. Sommige dingen moet je namelijk gewoon zien in plaats van een foto!

Als boominspecteur ben je de hele dag in de buitenlucht, dat vind ik fantastisch. Je bent met de natuur bezig en kijkt de hele dag naar groen, bovendien is de hele dag wandelen erg gezond! Het werk is zelfstandig, dus je kunt veel dingen zelf bepalen, zoals waar je start of hoe laat je luncht. Ook is deze functie een superbasis voor je bomenkennis. Door veel bomen te zien doe je een brede kennis op waarmee je alle kanten op kunt.