Alles over treurbomen

Treurbomen zijn bomen met takken die naar beneden hangen en groeien. We begrijpen dat je nu direct aan een treurwilg denkt. Dit is ook de meest bekende treurboom. Maar er zijn verschillende boomsoorten waar ook een treurvorm van bestaat. Lees meer over de treurige takken, soorten treurbomen en het onderhoud van deze bomen.

Treurende takken

Treurbomen hebben hun naam te danken aan de hangende takken die tot de grond kunnen komen. Ondanks deze treurige naam hebben ze een geweldige uitstraling. Het zijn echte blikvangers door de bijzondere groeiwijze. De verticale takken zorgen voor afwisseling en diversiteit in het straatbeeld en langs de waterkant. Treurbomen zijn hierdoor zeer geschikt als bijzondere solitair in parken of een grote tuin.

Treurwilg solitair

Twee soorten treurbomen

Er zijn twee soorten treurbomen. De bomen die van nature hangende takken hebben. Zoals de treurwilg en treuriep die flink de hoogte in groeien. En er zijn treurbomen die zo worden gekweekt door de mens. Voorbeelden hiervan zijn de treurbeuk, treursierpeer en treurkers. Gekweekte treurbomen zijn meestal op een gewenste hoogte geënt op een onderstam. Deze bomen beginnen direct met afhangende takken vanaf die hoogte. Beide soorten zijn prachtig en hebben een indrukwekkende groei.

De bekende treurwilg

Treurwilgen zijn, naast hun treurige takken, kenmerkend door hun hoogte. De bekendste treurboom groeit snel en kan wel 25 meter hoog worden. Je ziet treurwilgen vaak langs de waterkant staan, omdat ze van een vochtige ondergrond houden. Maar ook op andere ondergronden doen ze het goed. De treurwilg is niet bladhoudend en krijgt in het voorjaar weer geelgroene takken. De dunne takken bewegen mooi mee met de wind en vormen een gordijn dat reikt tot de grond of het water.

Treurboom

Treurbomen met bloesem

Sommige treurbomen hebben in het voorjaar vrolijke bloesemblaadjes. Zo bestaat de mooie Sierkers ook in treurvorm. Dit is de Prunus “Kiku Shidare Zakura” die zacht roze-witte dubbele bloesem heeft. Andere treurbomen met bloesem zijn de treursierpeer met witte bloesem en de treuriep. Deze boom heeft bruin-paarse bloesemblaadjes.

Bloesem treurboom

Groenblijvende treurbomen

De meeste treurbomen behouden niet het hele jaar hun bladeren. In de winter zie je alleen de elegante takken zwieren. Maar een paar treurbomen blijven groen: de treurbeuk, treurceder en nootkacipres.

Treurboomonderhoud

Het is van belang om voor een open kroon te zorgen bij treurbomen. Jaarlijks sterven er verdrukte takken af door de dichtheid van de kroon. Deze takken moeten worden verwijderd om rot en schimmels te voorkomen. Het onderhoud en inspecties van bomen in de openbare ruimte wordt uitgevoerd door boomexperts. En jij kan dit ook gaan doen! Bekijk het traineeship Bomen in Stedelijke Omgeving en wordt boomexpert van de toekomst.