Bomen met een verhaal
Iedere boom is uniek en heeft een eigen verhaal. Ze kunnen op een historische plek staan. Iets belangrijks betekenen voor mensen. Of uitzonderlijke gebeurtenissen overleven. Bomen in Nederlandse steden maken aardig wat mee. Al helemaal omdat ze soms eeuwenoud zijn. Ben je benieuwd naar de verhalen van een paar bijzondere bomen? Lees gauw verder.
De Lijnbaanplataan – Rotterdam
De Lijnbaanplataan is in 1852 geplant in de tuin van het voormalige Coolsingelziekenhuis. Deze plataan vind je midden in het centrum van Rotterdam. Het bijzondere aan de boom is dat hij het bombardement in mei 1940 heeft overleefd. De stad is weer opgebouwd rondom de plataan. En de boom groeit en bloeit ieder jaar nog in volle glorie.
Koekampkastanje – Den Haag
De paardenkastanjeboom aan de rand van het Malieveld in Den Haag heeft veel meegemaakt sinds 1830. De oude boom werd in 1995 bijna gekapt door de aanleg van de Koningstunnel. Gelukkig ontstond er aardig wat commotie, omdat veel mensen het hier niet mee eens waren. Om de Koekampkastanje te behouden is de boom 80 meter verplaatst in 1997. De boom is goed hersteld op zijn nieuwe plek waar ook een informatiebordje staat.
Dikste beuk van Zuid-Holland – Leiden
De stam van de dikste beuk van Zuid-Holland heeft een omtrek van 7,7 meter. Je vindt de rode beuk op begraafplaats Groenesteeg in Leiden. De boom is rond 1827 geplant tijdens de aanleg van de begraafplaats net binnen de stadsmuren. In deze tijd werden meerdere begraafplaatsen aangelegd, omdat Willem I het op 22 augustus verbood om mensen in kerken te begraven. De beuk is dus al eeuwenoud.
De boom die alles zag – Amsterdam
Op 4 oktober 1992 doorboort een Boeing 747 de flats Groeneveen en Kruitberg in de Bijlmer. Er komen 43 mensen om het leven tijdens deze ramp die ook een enorme ravage achterlaat. De boom die alles zag is een populier die de Bijlmerramp heeft overleefd. Rondom de boom is een belangrijke herdenkingsplek ontstaan met teksten en namen van de slachtoffers. De boom maakt deel uit van het Bijlmermuseum dat sinds 2018 beschermd stadsgezicht is.
Postzegelboom – Den Haag
Op het pleintje voor Paleis Noordeinde staat sinds 1880 de Postzegelboom. Koning Willem II liet tegenover het paleis een eregalerij in neogotische stijl bouwen. Waarbij de toen nog kleine paardenkastanje gespaard bleef. Later werd er een wit bankje omheen gemaakt. Waar jarenlang postzegelverzamelaars bijeen kwamen om postzegels te verkopen en dubbele zegels te ruilen. De Postzegelboom is een monumentale boom die met veel zorg wordt onderhouden.
Onderhoud van bomen in een stedelijke omgeving
Bomen met bijzondere verhalen moeten ook goed worden onderhouden. Wil jij gemeenten en bedrijven in Nederland helpen met boombeheer in de openbare ruimte? Dan is het traineeship van BomenCampus echt wat voor jou. Je wordt opgeleid en getraind door erkende professionals uit het bomenvakgebied. Van deze brede basis aan kennis en vaardigheden heb je de rest van je groene loopbaan profijt.