Bomenkap en het hergebruik van hout

Het kappen van bomen in de openbare ruimte is af en toe onoverkomelijk. Bomen die oud, ziek of gevaarlijk zijn moeten plaats maken voor ander groen. Of een nieuwbouwproject. Maar waarom? En wat gebeurt er met de bomen nadat ze zijn gekapt? Lees verder en leer meer over bomenkap en het hergebruik van hout.

Bomenkap door ziekte en ouderdom

Vaak kappen we Nederlandse bomen, omdat ze aangetast of ziek zijn. Veelvoorkomende bomenziekten zijn de essentaksterfte, iepenziekte en kastanjebloedingsziekte. Deze ziekten worden veroorzaakt door schimmels, bacteriën en virussen. Of bomen raken aangetast door dieren en insecten. Zieke bomen worden gekapt om andere bomen in de buurt te beschermen en gevaarlijke situaties te voorkomen.

Bomen maken plaats

Door stadsontwikkeling en nieuwe invulling van gebieden is het soms nodig om bomen te verwijderen. Bij het realiseren van een nieuwbouwproject, aanleg van wegen of ruimte voor een rioleringsnetwerk komt dit regelmatig voor. Gelukkig is herplanting van deze bomen in deze gevallen vaak ook een mogelijkheid.

Bomenkap uit veiligheid

Bomen kappen uit veiligheid

Uiteindelijk draait alles om veiligheid. Om gevaarlijke situaties te voorkomen is het uit voorzorg kappen van bomen noodzakelijk. Een boom kan om vele redenen onveilig zijn en daarom worden gekapt. Verkeersveiligheid is een belangrijke reden, maar ook oude of zieke bomen die kunnen omvallen zijn gevaarlijk.

Bevordering van de biodiversiteit

Soms maken bomen plaats voor andere natuur. Het planten van verschillende bomen en planten bij elkaar is bevorderlijk voor de biodiversiteit. Als een boom ervoor zorgt dat insecten of andere diersoorten niet op die plek kunnen leven, wordt hij gekapt. Zodat andere natuur juist kan gaan groeien en bloeien.

Hergebruik van hout

Hergebruik van hout

De grote vraag is natuurlijk wat er gebeurt met de gekapte bomen? Er zijn meerdere opties:

  • Hergebruik voor houtproducten zoals meubels, vloeren, bouwmaterialen en duurzame projecten. Maar ook zaaghout, pallethout, papier, OSB, MDF, haardhout of langhout zijn mogelijkheden.
  • Het opwekken van biomassa-energie. Deze hernieuwbare energie draagt bij aan het verminderen van CO2-uitstoot en het gebruik van fossiele brandstoffen.
  • Het composteren van de gekapte takken en bladeren is een duurzame manier om de bodem van parken, tuinen en groene gebieden te verrijken.
  • Boomstammen verwerken tot houtsnippers en mulch. Dit zorgt voor een goede bodemvochtigheid, vermindert de groei van onkruid en voorkomt erosie.
  • Het doneren of verkopen van gekapte bomen komt steeds vaker voor in Nederland om creativiteit en ambachtelijk vakmanschap te stimuleren.
  • Hout gebruiken voor stadsontwikkeling en lokale projecten zoals de bouw van bruggen, banken, speeltoestellen en andere infrastructuur.

Herplanten en behoud van groen

Steden streven naar het behoud van groene ruimtes en het versterken van de biodiversiteit door middel van herbeplantingsinitiatieven. Bij het verlies van bomen worden daarom vaak nieuwe planten geplant. En het is geruststellend om te weten dat het gekapte hout op verschillende duurzame manieren wordt hergebruikt. Zo blijven Nederlandse steden leefbaar voor haar inwoners.

Wil jij bijdragen aan een duurzame wereld? Tijdens het intensieve traineeship van BomenCampus ontwikkel jij je tot boomexpert en maak je van je passie je beroep. Bekijk het traineeship Bomen in Stedelijke Omgeving.