Dieren in stadsbomen

Wist jij dat er onwijs veel dieren wonen in bomen? Ze vallen misschien niet op. Maar ze zijn er wel degelijk! Ook in de stad. Bomen zijn van belang voor dieren om te blijven leven. Er is enorm veel eten te vinden en het is een fijne schuil- en rustplek voor ze. We vertellen je meer over de verschillende diersoorten die je tegen kunt komen in stadsbomen.

Kriebelende beestjes

Door de grootte, vorm en structuur van bomen zijn ze het ideale leefgebied voor insecten. Bomen bieden een variatie aan voedsel voor deze kleine beestjes. Sommige insecten eten bladeren, naalden, knoppen of zaden. Anderen eten zich vol met de boomstam, twijgen of bladstelen. Omdat bomen lang leven, geven ze insecten veel zekerheid. Zowel boven- als ondergronds kunnen veel insectensoorten overleven. Zoals; bijen, vlinders, larven, mieren, rupsen, spinnen, torren, lieveheersbeestjes, wormen, slakken, pissebedden, spinnen en kevers.

Bij in boom - BomenCampus

Kleine zoogdieren

In Nederland zijn er weinig grote zoogdieren die wonen in bomen. En al helemaal niet in de steden. Kleine zoogdieren die je wel kunt tegenkomen bij stadsbomen zijn eekhoorns, mollen, vleermuizen, egels en verschillende muissoorten. Deze zoogdieren komen op alle insecten af die ze vinden in de bomen. Muizen knagen ook aan de boomschors en eekhoorns gaan uiteraard op zoek naar nootjes, eikels, zaden en bessen. Vleermuizen genieten ook van de insecten en kunnen zelfs wonen in oude of holle bomen.

Muis boom - BomenCampus

Vogels

Vogels zijn altijd op zoek een veilige plaats om even neer te strijken. Dit doen ze graag in bomen, omdat hier voedsel te vinden is. Zoals insecten en bessen. Bomen bieden vogels beschutting, nestmogelijkheden en voeding. De vogels die je het meest in stadsbomen ziet zijn eksters, duiven, kauwen, spreeuwen, koolmezen, merels, halsbandparkieten en mussen.

Duiven in boom - BomenCampus

Beschermde nesten

Omdat er zoveel dieren leven in bomen mag je ze niet zomaar snoeien of kappen. Alle bomen waarin inheemse vogels broeden of een nest maken, zijn dan ook beschermd. Sommige nestplaatsen zijn het hele jaar door beschermd door de Wet natuurbescherming. Dit geldt voor gemeentelijke bomen, maar ook die bij jou in de tuin! Zo behouden we de biodiversiteit en verstoren we deze niet als mensen.

Word boomexpert van de toekomst

Om erachter te komen welke bomen nesten hebben en waar vogels aan het broeden zijn, worden er boominspecties en onderzoeken uitgevoerd. Als trainee van het traineeship Bomen in Stedelijke Omgeving leer je meer over boombeheer, onderzoek, inspectie en onderhoud van bomen. Bij de BomenCampus ontwikkel jij de kennis, tools en skills om te zorgen voor een groene en gezonde leefomgeving. Voor mens én dier.