Groenblijvende bomen
Niet alle bladeren van bomen verkleuren en vallen in het najaar. Groenblijvende bomen hebben altijd prachtige verse bladeren aan hun takken. En daar vertellen we je dit keer meer over. Welke boomsoorten zijn groenblijvend? Wat is het verschil met bladverliezende bomen? En wat zijn de voordelen van winterharde bomen? Je leest het allemaal in ons nieuwe blog.
Groenblijvende en lang-bladhoudende bomen
Bomen kunnen groenblijvend, bladhoudend of bladverliezend zijn. Zoals de naam al zegt, blijven bladeren van groenblijvende bomen het hele jaar groen. Maar ze kunnen er gedurende het jaar wel afvallen. Het verversen van de groene bladeren is een sporadisch proces waardoor dit niet opvalt. Groenblijvende bomen komen veel voor in landen met warme klimaten en milde winters. Omdat de temperatuur hier vrij constant is laten de bomen hun bladeren ook niet vallen. Voorbeelden van groenblijvende bomen zijn de steeneik, laurierkers, glansmispel, magnolia grandiflora, hulst en olijfwilg.
Bomen die hun bladeren niet verliezen noem je bladhoudend. In tegenstelling tot groenblijvende bomen, verkleuren de bladeren van bladhoudende bomen wel in de herfst. Hierdoor blijven deze bomen ook in de wintermaanden beschermd. Een bekende lang-bladhoudende boom is de beuk. Ze houden hun blad de hele winter vast en in het voorjaar komen er nieuwe aan de takken.
Nog meer groenblijvende bomen
Een andere groenblijvende boomsoort zijn naaldbomen. Coniferen, dennenbomen en cipressen hebben smalle, langwerpige naalden die meerdere jaren groen blijven voordat ze eraf vallen. En worden vervangen voor nieuwe naalden. Vruchtbomen zoals de olijf-, sinaasappel-, en citroenboom hebben ook altijd groene bladeren. En niet te vergeten: palmbomen. Zij maken het hele jaar door nieuwe groene bladeren aan vanuit het hart. Dit proces gaat nog sneller als de onderste, uitgedroogde bladeren worden verwijderd.
De voordelen van bomen met groene bladeren
Bomen die het hele jaar door groen blijven brengen veel voordelen met zich mee. Dit zijn de positieve eigenschappen van deze boomsoorten:
Altijd een mooi groen landschap
Een groot voordeel van groenblijvende bomen is dat ze het hele jaar door voor een prachtig groen landschap zorgen. Ze voegen kleur en leven toe aan grauwe en kale omgevingen tijdens de wintermaanden. Groenblijvende bomen zijn esthetisch heel aantrekkelijk.
Extra goed voor het milieu
Iedere boom draagt bij aan de verbetering van de luchtkwaliteit, koolstofopslag en het bieden van een leefomgeving voor dieren. Maar omdat groenblijvende bomen het hele jaar door fotosynthetiseren, dragen ze continu bij aan een gezondere leefomgeving. En kunnen veel dieren schuilen, nestelen en leven in het groene bladerendek.
Privacy, rust en verkoeling
Bomen met groene bladeren zijn een perfecte natuurlijke afscheiding en bieden hierdoor het hele jaar door veel privacy. In het najaar zijn groenblijvende bomen goede windbeschermers en in de zomer zorgen ze voor schaduw en verkoeling. Hiernaast verminderen ze ook omgevingsgeluiden. Fijn!
Onderhoudsarm
Groenblijvende bomen hebben niet dezelfde snoeibehoefte als bladverliezende bomen. Wat ze relatief onderhoudsarm maakt. En uiteraard hoef je de bladeren niet zo vaak op te vegen.
Het draait om bomen, en om jou
Door al deze voordelen zijn groenblijvende bomen ook erg populair in steden. Tijdens het traineeship Bomen in Stedelijke Omgeving ontwikkel jij de kennis, tools én skills om te zorgen voor een groene en gezonde leefomgeving. Bij BomenCampus zijn we praktisch en houden we het graag persoonlijk. Daarom is BomenCampus de plek waar het om bomen draait – en om jou!