Groene daken in steden

Een groen dak is begroeid met planten, sedum, grassen, bloemen, kruiden of mossoorten. Op sommige daken vind je zelfs bomen en struiken. Het is afhankelijk van de constructie en ligging van het dak welke begroeiing mogelijk is. In veel Nederlandse steden vind je groene daken, omdat ze de stad leefbaarder maken. Benieuwd naar alle klimaatvoordelen? Lees verder en ontdek de tofste groene daken van Nederland.

Meer biodiversiteit

Op daken met dakpannen vind je weinig tot geen flora en fauna. Op groene daken vind je die wel. Door groene daken aan te leggen komen bepaalde planten en diersoorten weer terug in de stad. Vogels, bijen, insecten en vlinders vinden hun plekje op de begroeide daken. Om te rusten, nestelen en eten te vinden. Groene daken zijn hierdoor de perfecte verbinding tussen omliggende parken, tuinen en natuurgebieden in de buurt. Wat bevorderlijk is voor de biodiversiteit van de gehele stad.

Goed tegen wateroverlast

Wateroverlast door hevige regenbuien is in Nederlandse steden een veel voorkomend probleem. De grond kan al het water niet opnemen waardoor de riolering overbelast raakt en er grote plassen ontstaan. Een oplossing hiervoor zijn groene daken. Want de grond en begroeiing nemen het regenwater op. Een deel van het water verdampt in de lucht. En de rest wordt geleidelijk afgevoerd naar het riool. Waardoor wateroverlast in steden aanzienlijk afneemt.

Koele stad

Groene daken werken isolerend. De begroeiing houdt de ruimte onder het dak warm in de winter. En koel in de zomer. Wat ideaal is voor steden. Waar de temperatuur in de zomermaanden flink op kan lopen. Groen zorgt voor verkoeling van de omgeving, wat weer bijdraagt aan de leefbaarheid van de stad.

Betere luchtkwaliteit

Planten, bomen en andere begroeiing zetten CO2 om in zuurstof. Ook hebben ze het vermogen om fijnstof op te nemen. Fijnstof is een luchtverontreinigende stof en erg slecht voor je gezondheid. Door groene daken aan te leggen is er minder fijnstof in de lucht. Wat de luchtkwaliteit van steden verbetert.

Bijzondere groene daken

In Nederland zijn groene daken erg populair. Bij mensen thuis, maar ook bij gemeenten en op bedrijfspanden. We hebben een paar bijzondere groene daken voor je op een rijtje gezet. Sommige daken kun je zelfs bezoeken!

Bolwerk

Dakpark het Bolwerk – ‘s-Hertogenbosch
Bovenop de Middeleeuwse restanten van ’s-Hertogenbosch is een openbaar dakpark gebouwd. Het infiltratiedak houdt het regenwater vast wat wordt benut voor de bomen en bodembedekkers. Op het dakpark van 600 m2 heb je prachtig uitzicht over de Dommel. Ga jij het bekijken?

Wonderwoods

Wonderwoods – Utrecht
In 2024 opent Wonderwoods vlakbij het centraal station van Utrecht. De twee woontorens gaan bijdragen aan het herstel van de stedelijke biodiversiteit. Er komt 1 hectare verticaal groen in en op de gevel van deze gebouwen. Wil je meer lezen over dit toffe project? Bekijk de website voor meer informatie.

Dakakker

DakAkker – Rotterdam
Bovenop het Schieblock in Rotterdam vind je een van de grootste openlucht dakboerderijen van Europa.. Op de DakAkker van 1000 m2 verbouwen ze groenten, eetbare bloemen en fruit. Ze houden er zelfs bijen. Naast de wormenhotels houden ze zich ook bezig met slimme wateropvang. Bezoekje brengen? Klik hier voor meer informatie.

Museon

Het Museon – Den Haag
Het dak van het bekende museum is beplant met sedum, bij-vriendelijke planten en duinbegroeiing. Het 1700 m2 groene dak trekt veel insecten aan wat goed is voor de biodiversiteit. Naast al dit groen hebben ze ook 404 zonnepanelen. Goed bezig!

Wil jij zorgen voor een groene en veilige leefomgeving?

Volg het traineeship Bomen in Stedelijke Omgeving. Dit intensieve traject bereidt jou voor om gemeenten of bedrijven te helpen met boombeheer in de openbare ruimte. Zo draag je jouw steentje bij aan het klimaat en de duurzaamheid van steden. Ontwikkel jezelf tot boomexpert en maak van je passie je beroep!