Groenste steden van Europa

In veel Europese steden staat verduurzaming en het aanleggen van meer groene ruimtes hoog op de agenda. Want meer groene vierkante meters verminderen de gevolgen van klimaatverandering. En het is ook bevorderlijk voor het welzijn van de stadsinwoners. We hebben de groenste steden van Europa voor je op een rijtje gezet. Aan welke stad ga jij een bezoekje brengen?

Ljubljana, Slovenië

Hoe je het precies uitspreekt weten we niet. Maar het is wel zeker dat deze hoofdstad onwijs groen is. Ljubljana heeft meerdere titels en prijzen gewonnen op het gebied van duurzaamheid. En staat bekend als een van de meest groene steden ter wereld. Per inwoner is er 542 vierkante meter groene ruimte beschikbaar. Dit is uitzonderlijk veel! Sinds 2008 is de stad autovrij. Het is een heus paradijs voor voetgangers en fietsers. En er rijdt een toeristische elektrische trein die je gemakkelijk overal naartoe brengt.

Kopenhagen, Denemarken

Aan hun ambitie ligt het niet. In 2025 wil Kopenhagen de eerste CO2-neutrale hoofdstad ter wereld zijn. Al jarenlang is de stad zich aan het ontwikkelen op het gebied van groen en duurzaamheid. Kopenhagen heeft als doel om de effecten van klimaatverandering te verminderen. En te laten zien dat het haalbaar is om te blijven groeien, ontwikkelen en een betere levenskwaliteit te behalen met een lagere CO2-uitstoot. Fantastisch!

Grenoble, Frankrijk

In 2022 is Grenoble door de EU verkozen tot Europese Groene Hoofdstad van het jaar. Deze titel wordt sinds 2010 elk jaar aan een Europese hoofdstad toegekend die zich veel inzet voor de ecologische, sociale en economische duurzaamheid van de stad. Een leuk feitje: Grenoble heeft alle 326 reclameborden vervangen door bomen. Hierdoor is er 2.000 vierkante meter aan reclamezuilen vervangen voor prachtig groen!

Stockholm, Zweden

In de hoofdstad van Zweden leven vrijwel alle inwoners op minder dan 300 meter van een groengebied. De stad bestaat dan ook voor een tiende uit parken en water. Stockholm is actief bezig met het verduurzamen van de stad. Het openbaar vervoer rijdt op groene energie. En ze willen uiteindelijk volledig onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.

Nijmegen, Nederland

Een paar jaar geleden mocht Nijmegen zich de groenste stad van Europa noemen. Door de vele duurzame investeringen in de stad is deze titel toegekend. Om een voorbeeld te geven rijden alle stadsbussen op gft-afval. Er is meer groen aangelegd. Op het dak van het stadhuis liggen zonnepanelen. En er zijn enorm veel fietspaden te vinden. Wanneer ga jij een fietstocht maken door deze groene stad?

Lissabon, Portugal

Lissabon focust op duurzame mobiliteit. En wil de stad zo inrichten dat haar inwoners er optimaal gebruik van kunnen maken. Om vervuiling tegen te gaan en rust te creëren zijn er veel parken en bomen in Lissabon. In 2020 zijn er in verschillende stadsdelen wel 20.000 nieuwe bomen geplant. Het grootste park is Parque Florestal de Monsanto. De 10 vierkante kilometer groene ruimte noemen ze ook wel de longen van de stad. Je kunt er onder andere mountainbiken, klimmen, relaxen en spelen in een van de speeltuinen.

Wil jij bijdragen aan een groene stad?

Dat kan! Volg het traineeship Bomen in Stedelijke Omgeving van de BomenCampus. Binnen 2 jaar kun jij jezelf een boomexpert noemen. En een steentje bijdragen aan een groene maatschappij. Meld je aan voor onze kennismakingssessie. Zo weet je zeker of het traineeship echt bij jou past.