Hoe Lasse boominspecteur werd

Lasse is 28 jaar en werkt sinds een jaar als boominspecteur. Hij voelt zich op z’n plek in het bomenvak. Vandaag controleert hij steekproefsgewijs eerdere data. ‘Het lijkt erop dat de hoogte van de bomen niet goed is vastgelegd. Het is heel belangrijk dat die data correct is, want wanneer er iets gebeurt waarbij een boom schade veroorzaakt, dan moet het juridisch gezien wel kloppen.’

Bomen inspecteren

Wanneer hij uit zijn auto stapt, wordt hij onmiddellijk aangesproken. Dit gebeurt geregeld, maar in dit geval kan Lasse niet helpen. Hij is alleen verantwoordelijk voor de data van de bomen die hij moet inspecteren, soms wel 400 per dag. Het enige wat hij kan doen is doorverwijzen naar zijn opdrachtgever; de gemeente.

Vooropleiding

Voordat Lasse boominspecteur werd, heeft hij eerst de havo doorlopen en is daarna gestart aan een HBO-opleiding. Deze opleiding bleek hem niet echt te passen. Later vertrok hij voor een periode naar het buitenland om daar tegen kost en inwoning allerhande klussen op te pakken. ‘Wat ik daar deed, of het nou hout kloven in het bos was of iets anders, ik vond het heerlijk om buiten te zijn.’

Traineeship

Terug in Nederland besloot hij de opleiding Bos en Natuurbeheer te volgen. Omdat hij al snel in de gaten had, dat niet iedereen boswachter kan worden, verdiepte hij zich in de toekomstmogelijkheden. In zijn zoektocht naar opleidingen, vacatures of een traineeship, ontdekte Lasse de combinatie van leren en werken. Bij ons kon hij zijn wens om te werken in het groene werkveld combineren met het ontwikkelen van zijn kennis.

Baangarantie

‘Ik had echt zin om leren te combineren met werken. Wat voor mij doorslaggevend was om aan het traineeship te beginnen was dat het bomenvak op termijn veel perspectief en doorgroeimogelijkheden biedt. En dat je een baangarantie hebt als je alles goed doorloopt.