In de spotlights: Japanse sierkers
Deze maand zetten we de Japanse sierkers met haar fantastische bloesemblaadjes in de spotlights. Je komt meer te weten over de groei van de boom, de Hanami-feestdag en het onderhoud van de sierkers. Ben je nieuwsgierig? Lees gauw verder. En ontdek alles over de Japanse sierkers.
Prunus Serrulata
De Prunus Serrulata, oftewel de Japanse sierkers is lid van de rozenfamilie. Het Prunus-assortiment is zeer gevarieerd en bevat tientallen cultivars. Wat betekent dat er veel soorten en variaties bestaan van de Japanse sierkers. Je zou denken dat de boom alleen in Japan te vinden is. Maar in het westen van China, Korea en verschillende Aziatische eilanden groeit deze boom oorspronkelijk ook. Nu is de Japanse sierkers wereldwijd te vinden in veel stedelijke plantsoenen, parken en perken.
Nationale feestdag
Al eeuwenlang wordt Hanami in Japan gevierd. Op deze jaarlijkse feestdag vieren Japanners de korte, maar indrukwekkende bloei van de sierkers. Die zij sakura noemen. Ze staan stil bij het nieuwe begin en de tijdelijkheid van het leven. Hanami heeft een diepe spirituele betekenis bij de Japanse bevolking. Het is traditie om tussen de bloesembomen te picknicken met vrienden en familie. Dit wordt dan ook massaal gedaan door heel het land.
Indrukwekkende bloesem
De Japanse sierkers steelt de show in de lente. De boom heeft prachtige witte of roze bloemen. De hele kroon van de boom is bedekt met de fijne blaadjes in het vroege voorjaar. De Japanse sierkers floreert in april-mei. Meestal kun je wel drie weken genieten van de idyllische bloesem. Totdat het hard begint te waaien. Want dan dwarrelen alle bloesemblaadjes op de grond. Wat trouwens ook een prachtig gezicht is! De boom heeft daarom niet voor niets sier in de naam staan. Want er groeien geen vruchten in de Japanse sierkers. Ze is gewoon mooi.
Groei en onderhoud
De Japanse sierkers heeft het het meest naar haar zin op een zonnige, maar beschutte plek. Zo bloeit de bloesem het best. Elke tuingrond is geschikt voor de sierkers om te groeien. Zolang het niet te nat is. Het enige onderhoud wat je aan de boom hebt is het opvegen van de gevallen bloesem. Lekker makkelijk! Want snoeien is in principe niet nodig. Je kunt voor de groeivorm van de Japanse sierkers wel wat takken wegknippen na de bloei. Maar dit ligt ook aan welke soort Japanse sierkers jij in de tuin hebt staan. Er zijn cultivars die wel 6 tot 12 meter groot zijn. Maar er bestaan ook kleinere struiksoorten. Daarom is de sierkers is ook zo populair. Want door de vele variaties in grootte past die in elke tuin.
Doordat de takken van de Japanse sierkers op latere leeftijd doorbuigen, wordt de boom in de openbare ruimte niet direct langs de weg aangeplant. Dan passen fietsers, auto’s en vrachtwagens er immers niet meer veilig onderdoor. Je komt de Japanse sierkers in de openbare ruimte dan ook vooral tegen in plantsoenen, perken en parken.
Bloesempark in het Amsterdamse Bos
Het liefst bewonderen we de Japanse sierkers in Azië. Maar gelukkig kan dit ook ieder voorjaar in de hoofdstad van ons land. In het Bloesempark staan maar liefst 400 Japanse sierkersen. Het is een echte attractie in het Amsterdamse Bos. Waar veel mensen uit het binnen- en buitenland op afkomen. Ga jij het bloesem-spektakel bekijken?
Ben jij ook zo geïnteresseerd in boomsoorten?
Dan is het het traineeship Bomen in Stedelijke Omgeving wel wat voor jou. Tijdens het traineeship leiden we je op om gemeenten of bedrijven te helpen met boombeheer in de openbare ruimte. Na 4 maanden intensieve studie, ga je 20 maanden in de praktijk aan de slag bij een leerwerkbedrijf in het bomenvakgebied. Meer weten? Ontdek alles over het traineeship van BomenCampus.