Je maakt wat mee als toezichthouder op evenementen

Benieuwd wat je zoal kunt gaan doen als boomexpert? Hans (40) is toezichthouder op evenementen. Voor, tijdens en na evenementen in de open lucht, bijvoorbeeld in stadsparken, houdt hij in de gaten of er zorgvuldig wordt omgegaan met de bomen op het festivalterrein. Zo kom je nog eens ergens!

Hans is al jong begonnen in de bomenwereld. “In de schoolbanken zitten was niets voor mij. Mijn oom had een bedrijf in de boomverzorging. Begin maar met takken slepen zei hij. En ik was blij dat ik aan de slag kon. Ik heb heel veel geleerd in de praktijk, en heb later toch nog diverse vakgerichte diploma’s gehaald.  Nu werk ik als Toezichthouder evenementen in opdracht van de gemeente Rotterdam.

Parken hebben echt te lijden van een evenement. Wat mensen die een evenement bezoeken zich niet altijd realiseren is dat er voor een evenement van een paar dagen soms wel een week opbouw en afbouw plaatsvindt. Er rijden dan vrachtwagens, kranen en hoogwerkers dwars door het park, er worden podia gebouwd, nutsvoorzieningen moeten worden aangelegd, enzovoort.

Nulmeting
Op de 1e dag vraag ik een tekening, dan doen we samen met de gemeente en de organisatie een schouw, een nulmeting. Bomen die eventueel al beschadigd zijn, worden vastgelegd. Daar is de organisatie dan niet verantwoordelijk voor. Ik doe iedere dag verslag van bijzonderheden en leg het verloop van de dag feitelijk vast. Ik geef verbeterpunten voor volgend jaar. Het zijn lange dagen, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Een heel enkele keer zelfs ‘s nachts. Schoonmaak en afbouw starten immers vaak al zodra de laatste bezoeker is vertrokken.

Ik vind het heel leuk om in de reuring te staan, het is vaak ook letterlijk heel druk op het terrein, er gebeurt van alles. Er staat veel druk op om alles zo snel mogelijk goed neer te zetten.  Soms gaat er iets mis. Ik heb meegemaakt dat er een heftruck bij het achteruitrijden behoorlijke schade aan een boom veroorzaakte. Maar hier leren we van en kunnen we het één en ander aanscherpen, waardoor de bomen weer beter beschermd worden.

Gezamenlijk belang
Je hebt een gezamenlijk belang, je probeert samen een mooi evenement neer te zetten en het park zo min mogelijk te belasten. Als er bij het 1e evenement van het seizoen een potje van wordt gemaakt heeft de organisatie van de evenementen die volgen er last van. Het risico bestaat dat er geen evenement meer kan plaatsvinden of dat de regels nog strenger worden. Beschadigingen moeten immers herstellen.

Toen ik startte als toezichthouder bij evenementen was men in het begin best sceptisch. Ik werd gezien als een bemoeial. Maar je bouwt een band op met de organisatoren, mijn werk worden nu gerespecteerd en gewaardeerd. Nu wordt er vaak al van te voren advies gevraagd, bijvoorbeeld over wat de beste plek is om een feesttent op te zetten.

Vrijkaartje
Een leuke bijkomstigheid van het werk? Af en toe krijg ik een vrijkaartje. Maar dan valt het wel eens tegen als ik dan op zondagochtend om 7 uur weer paraat moet staan. Maar nu er door omstandigheden maar erg weinig evenementen zijn, zou ik dat er graag weer eens voor over hebben.”

Op de foto zie je Hans tijdens in het Roel Langerakpark in Rotterdam, tijdens de opbouw van het Toffler Festival, oktober 2021. In plaats van takken van de boom te zagen is het podium om de boom heen gebouwd, met een uitsparing voor de takken.