Top 5 klimaatbestendige bomen in steden

Bomen zijn een antwoord op de effecten van klimaatverandering in de stad. Door de juiste bomen te planten is het mogelijk om hittestress, langdurige droogte en wateroverlast te beperken in de toekomst. Bomen die tegen deze extreme weersomstandigheden bestand zijn, noemen we ook wel klimaatbestendige bomen.

Klimaatbestendige boomsoorten

We kunnen klimaatbestendige bomen opdelen in vier soorten:

  • Bomen die het hoofd goed koel weten te houden en opgewassen zijn tegen hitte.
  • Bomen die het naar hun zin hebben in een vochtige grond en veel water kunnen opnemen.
  • Bomen die juist tegen langdurige droogte bestand zijn.
  • Bomen die grote temperatuurverschillen kunnen verdragen. Van bijvoorbeeld -25 tot +40 graden Celsius.

Ben je benieuwd welke boomsoorten klimaatbestendig zijn? We hebben een top 5 samengesteld waar we je graag meer over vertellen.

Acer Campestre

Deze klimaatbestendige boom noemen we ook wel de veld-esdoorn elsrijk. Je ziet de boom in veel straten en lanen staan. Dit komt omdat je de kroon in veel vormen kan snoeien. Zo komt hij overal tot zijn recht. De boom gaat wel 8 tot 12 meter de hoogte in en verdraagt hitte en droogte goed. In combinatie met de winterhardheid kunnen we stellen dat de boom zeer klimaatbestendig is.

Acer campestre

Ulmus Lobel

De Ulmus Lobel is een geschikte boom voor extreme weersomstandigheden. Deze boom kan goed tegen een natte grond. En verdraagt veel regenval in korte tijd. Een ander kenmerk van deze boom is dat het een resistente kloon is van de iep. Dit betekent dat de Ulmus Lobel een goede resistentie heeft tegen de iepenziekte. Hij wordt inmiddels vaker geplant dan de meest bekende iep.

Door de klimaatverandering ontstaan er meer en andere boomplagen en ziektes. Zoals de iepenziekte en de essentaksterfte. Om dit te voorkomen, planten boomexperts tegenwoordig een diversiteit aan boomsoorten in steden. Daarom kiezen ze ook minder snel voor een straat of laan met één boomsoort. Dit is beter voor de biodiversiteit en zo verspreiden boomziektes zich minder snel.

Iep

Quercus Phellos

De boom van de toekomst, dat is de Quercus Phellos. Oftewel de wilg-eik. Waarom? Deze boom is winterhard en bestand tegen veel stedelijke omstandigheden. Wind, hitte, kleine overstromingen en droogte kan de wilg-eik allemaal doorstaan. Een boom die zulke extreme weersomstandigheden verdraagt, heeft een grote kans om in de toekomst te overleven. Wat het tot een zeer geschikte klimaatbestendige boom maakt.

Quercus phellos

Celtis Occidentalis

Deze boomsoort kan hitte en droogte prima aan. Hiernaast maakt het niet zoveel uit in welke grond de Celtis Occidentalis staat geplant. Van voedselarm tot nat of droog en van zuur tot licht basisch, deze boom is tegen elk bodemtype bestand. De brede, ronde gesloten kroon van de boom geeft veel schaduw. Waardoor het de perfecte klimaatbestendige boom is voor stedelijke gebieden. Waar de temperatuur hoog kan oplopen in de zomer en verkoeling hard nodig is.

Celtis occidentalis

Nyssa Sylvatica

Een hoge grondwaterstand is geen probleem voor de Nyssa Sylvatica. Een natte of vochtige bodem is het meest geschikt voor deze boom. Maar gek genoeg kan deze boomsoort ook droogte doorstaan. Wat de boom nog klimaatbestendiger maakt, is dat hij tegen zowel hoge temperaturen als strenge vorst kan. Kortom, het is een veelzijdige boom die bestand is tegen het toekomstige klimaat. Hiernaast is de boom ongevoelig voor ziektes en plagen. Nog een pluspunt!

Nyssa Sylvatica

Klimaatbestendige bomen aanplanten en beheren

Lijkt dit jou wel wat? Bij BomenCampus ontwikkel jij jezelf tot boomexpert van de toekomst! Verbeter samen met jouw collega’s de biodiversiteit van een stad. Door de meest geschikte klimaatbestendige bomen op de juiste plek aan te laten planten en te beheren. Lees hier meer over het traineeship Bomen in Stedelijk Gebied en ontdek of het wat voor jou is!