Veelvoorkomende boomziektes in steden

Boomziektes worden veroorzaakt door schimmels, virussen, bacteriën of insecten. De meest voorkomende boomziektes in steden zijn de iepenziekte, kastanjebloedingsziekte en het bacterievuur. In dit blog lees je meer over deze drie boomziektes. We vertellen je over de symptomen, hoe de ziekte zich verspreidt en hoe je het bestrijdt.

Herken een zieke boom

Een zieke boom valt snel op door veranderingen in zijn gedrag en uiterlijk. Symptomen die vaak voorkomen bij zieke bomen zijn insectenplagen, krullende of bruine vlekken op bladeren, een kale kroon en vroegtijdige bladverkleuring. Daarnaast kan een boom ook stress krijgen als ze te weinig licht, water en frisse lucht krijgen. Of een verandering in hun omgeving meemaken. Zoals verplaatsing door een verbouwing of wegwerkzaamheden.

Iepenziekte

Iepenziekte

Als een boom de iepenziekte heeft, droogt hij helemaal uit en kan hij hieraan doodgaan. Dit komt door de iepenspintkever die een schimmel verspreidt in de houtvaten van de boom. Je herkent de iepenziekte doordat de kroon van de boom binnen 1 tot 2 weken helemaal bruin kleurt. Daarnaast zie je op de binnenkant van de takken ook donkere stippen.

De iepenziekte is erg besmettelijk en verspreidt zich snel naar andere bomen. Daarom worden iepen zo snel mogelijk gekapt en vernietigd als ze besmet zijn. Gezonde bomen kunnen een injectie krijgen die voorkomt dat de boom reageert op de schimmel. Maar dit voorkomt helaas niet de besmetting via de wortels. Om de iepenziekte verder tegen te gaan moeten iepenspintkevers geen kans krijgen om in dood of verzwakt iepenhout te broeden.

Kastanjebloedingsziekte

Kastanjebloedingsziekte

Deze boomziekte wordt veroorzaakt door een bacterie op de bast van een boom. Je herkent de kastanjebloedingsziekte aan bruine natte vlekken op de bast. In het begin zijn deze vlekken helder. Na een aantal dagen worden de plekken donker en stroperig. Je kunt het vergelijken met bloed. De vlekken verspreiden zich over de hele bast en laten de boom rotten. Waardoor hij uiteindelijk afsterft.

Het bestrijden van de kastanjebloedingsziekte is niet eenvoudig. Je kunt bestrijdingsmiddel op de aangetaste plekken smeren. Of stukken bast waar de bruine plekken zitten wegsnijden. Maar dit stopt de besmetting uiteindelijk niet volledig. Daarom wordt op dit moment veel geëxperimenteerd om de ziekte op een andere manier te bestrijden, bijvoorbeeld met warmte.

Bacterievuur

Bacterievuur

De derde meest voorkomende boomziekte is bacterievuur. Deze bacterie maakt de bladeren, vruchten en bloesem van bomen en planten bruin en verschrompeld. Net alsof ze verbrand zijn. Vandaar ook de naam bacterievuur.

Bacterievuur breidt zich snel uit door wind, regen, vogels, insecten en aanraking met je handen of gereedschap. Genezing is helaas niet mogelijk. Maar de bacterie is wel te bestrijden door alle aangetaste bladeren, vruchten en bloesem te snoeien met een halve meter gezond hout eraan. Het is belangrijk om de takken zo snel mogelijk te vernietigen. En je snoeischaar tussendoor te ontsmetten om verdere verspreiding te voorkomen. Vervolgens moeten de snoeiwonden worden behandeld met een speciaal ontsmettingsmiddel.

Inspecteer en controleer de gezondheid van bomen

Als boominspecteur controleer je elke dag bomen op hun gezondheid en snoeibehoefte. Je kijkt naar de groei, eventuele gebreken van een boom en bestrijdt boomziektes als ze aanwezig zijn. Tijdens het tweejarige traineeship van BomenCampus ontwikkel jij je tot boomexpert. Je werkt direct mee aan interessante bomenklussen, ontvangt gelijk salaris en legt de ideale basis voor het begin van je loopbaan als boominspecteur, boomadviseur of boombeheerder.