Boominspecteur

Michiel Maat

‘Het bomenvak is voor de toekomst, tot aan mijn pensioen’

‘Ik heb bos- en natuurbeheer gestudeerd aan Wageningen Universiteit. Een leuke, brede opleiding, waarbij ik de richting natuurbeleid heb gekozen. Gaandeweg merkte ik dat de opleiding erg theoretisch was, terwijl ik juist zo geïnteresseerd ben in de praktijk die komt kijken bij natuurbeheer in ons land. Net vóór het einde van de opleiding ben ik gestopt en heb ik mijn favoriete bijbaan als gastheer in een restaurant uitgebouwd tot fulltime werk. Horeca is leuk, maar niet wat ik wilde in de toekomst, dus maakte ik de overstap naar het traineeship Data Inspecteur Bomen. De praktische uitvoering van een beroep in Nederlands natuurbeheer was begonnen!

De overstap van horeca naar boominspecteur is mij erg goed bevallen. Sinds dat moment besef ik elke dag dat dit de juiste keuze is geweest, omdat ik nu in het vakgebied werk waar ik gelukkig ben en kan gaan bouwen aan een carrière met bomen. De horeca heeft altijd als tijdelijk gevoeld, een overbruggingsperiode. Het bomenvak is voor de toekomst, tot aan mijn pensioen.

Als leek is er vaak niet veel spannends aan een boom te zien, op de mooie verschillende verschijningen gedurende de seizoenen na. Maar door al de nieuw opgedane kennis uit de boeken en uit het veld, gaat er voor mij een wereld vol verwondering open.

Met het veranderende klimaat (met name in de steden) ligt er een flinke uitdaging voor de mens om een kentering te maken in onze omgang met de natuur. Ik denk dat bomen in stedelijk gebied een heel belangrijke rol gaan spelen in onze toekomst. Bomen zijn heel adaptief en kunnen daarmee een redding zijn voor ons stadsklimaat. Als dat niet gaaf is…’