Wat is boomschors?

Iedere boom heeft het: boomschors. Een unieke houten laag met diepe groeven en ruwe patronen. Boomschors is de vingerafdruk van een boom en laat onder andere zien hoe oud hij is. In dit blog lees je wat boomschors is en waarom bomen niet zonder kunnen.

Zo ontstaat boomschors

De stam van een boom bestaat uit meerdere lagen. De buitenste laag is de bast. Omdat de boom groeit, krijgt de bast er elk jaar een nieuwe laag hout  bij. Door deze groei wordt de boomstam dikker en sterft vanzelf de buitenkant van de bast af. Deze afgestorven laag is de boomschors.

Wat is boomschors?

Boomschors beschermt

Het komt er dus op neer dat boomschors een laag dode cellen is die om een boomstam heen zitten. Omdat de wanden van deze dode cellen niets doorlaten van buitenaf hebben ze een belangrijke functie. De schors beschermt de boom tegen weersomstandigheden, infecties, beschadigingen en uitdroging. Als boomschors beschadigd raakt is de boomstam niet meer beschermd en krijgen bomen een boomwond. Waardoor de boom kwetsbaar is voor bacteriën, insecten, ziektes en schimmels. Een mooi intacte schors is dus van levensbelang voor bomen.

Rimpelende boomschors

Jonge bomen hebben gladde boomschors. Maar door de blijvende groei van de boomstam komen er steeds meer laagjes schors bij. Waardoor oudere bomen een boomschors hebben van een aantal centimeters dik. Deze dikke schors is ruw en heeft veel groeven. Die we ook wel rimpels noemen. Deze ontstaan door de spanning op de groeiende bast waardoor er barsten in de schors komen. Aan de dikte en het aantal rimpels van boomschors kun je zien of een boom jong of oud is. Je kunt boomschors wel vergelijken met onze huid!

Boomschors berk

Herken een boom aan zijn schors

Boomschors ziet er bij iedere boom anders uit. Zo herken je een berk aan zijn unieke witte bast en is de schors van een eik diep gegroefd. Je kunt boomschors ook wel als de vingerafdruk van bomen zien. Door een schorsafdruk van een boom te maken kun je herkennen welke boomsoort het is.

Zo maak je een schorsafdruk:

  • Druk stevig met je hand een vel papier tegen de schors van een boom aan
  • Kras met vetkrijt of potlood over het papier
  • Nu komt het patroon van de boomschors tevoorschijn
  • Bekijk op deze website van welke boom jij een een afdruk hebt gemaakt!

Maak van je passie je werk

Heb jij een passie voor bomen? En wil je hier je werk van maken? Tijdens het intensieve traineeship Bomen in Stedelijke Omgeving werk je direct mee aan interessante bomenklussen. Ontvang je gelijk salaris en leg je de ideale basis voor het begin van je loopbaan als boominspecteur, boomadviseur of boombeheerder.