Bomen in Amsterdam

Er zijn meer bomen dan inwoners in Amsterdam. Meer dan 1 miljoen bomen kleuren de stad groen. In dit blog vertellen we je van alles over de bomen in onze hoofdstad. Die anderen ook wel de iepenhoofdstad van de wereld noemen. We vertellen je over de monumentale bomen in de stad en wie de Amsterdamse bomen beheert.

Eeuwenoude bomengeschiedenis

Amsterdam plant al meer dan 400 jaar bomen. Dit betekent niet dat er ook daadwerkelijk bomen van 400 jaar oud zijn. Door stormen, boomziekten en veranderingen in de stad zijn de oudste bomen van Amsterdam ongeveer 250 jaar oud. De meeste bomen in Amsterdam staan in tuinen, parken, begraafplaatsen en langs de straat. Ze zijn met veel zorgvuldigheid gecultiveerd en geplant. De meest voorkomende boomsoorten in Amsterdam zijn de iep, linde en esdoorn.

Grootste iepenpopulatie ter wereld

Jaja, Amsterdam is de iepenhoofdstad van de wereld. In de hele gemeente staan er meer dan 75.000. Het precieze aantal is moeilijk te achterhalen. Waarom? De nieuwste iepen die door de zaadjes van andere iepen opkomen zijn niet meegeteld. De iep is zeer geschikt als stadsboom, omdat hij tegen natte en droge weersomstandigheden kan. En in verschillende soorten grond kan overleven. In Amsterdam zijn er wel 60 iepensoorten. Die ze samen het groene goud noemen.

Bomen Amsterdam

Gemeente Amsterdam vervangt en veilt bomen

Soms moeten bomen in steden worden verplaatst of gekapt. Bijvoorbeeld door woningbouw en herinrichting, bomenziektes of een onveilige situatie. De gemeente van Amsterdam vervangt iedere gekapte boom door een nieuwe. Zo houden ze het aantal bomen in de stad op peil.

De grote gekapte bomen uit de stad veilt de gemeente twee keer per jaar in het Amsterdamse Bos. Het hout kunnen bewoners en ondernemers uit Amsterdam gebruiken voor funderingen, meubels en andere bouwprojecten. Het opgehaalde geld van de veiling investeren ze in de nieuwe aanplant van bomen en groen in het Amsterdamse Bos. Het beheer en onderhoud valt hier ook onder. Een mooie circulaire en duurzame oplossing!

Bomen op de kaart

Van de 1 miljoen bomen in Amsterdam beheert de gemeente ongeveer een derde. Ben je benieuwd welke bomen zij allemaal beheren? Neem een kijkje op de digitale bomenkaart. Hier kun je alle bomen die in het beheer zijn van de gemeente bekijken. Alle monumentale bomen en ander waardevol groen van Amsterdam vind je op deze kaart. In de legenda van deze kaart kun je zelfs filteren op de leeftijd van de bomen. Interessant! Als laatste willen we je een leuke stadsbomenwandeling door Amsterdam aanraden. Bekijk hier de route van de Bomenstichting.

Monumentale bomen in Amsterdam

Op de kaart die we hierboven benoemden kun je alle monumentale bomen van Amsterdam bekijken. Maar de unieke verhalen die sommige bomen hebben vind je hier niet terug. Daarom delen wij er graag een aantal met je:

De dikste bomen van Amsterdam
Twee platanen in het Leidsebosje zijn de dikste bomen van Amsterdam. Ze hebben een stamomtrek van bijna 7 meter. Ze zijn in 1865 geplant, maar staan niet meer op dezelfde plek. In 1925 zijn ze tientallen meters verplaatst voor de verbreding van een brug.

De Olifantsiep
Een bijzondere iep kan niet ontbreken in dit lijstje. De Olifantsiep is uniek door zijn twee in elkaar vergroeide stammen. De bijnaam is te danken aan de onderste laaghangende tak die lijkt op een olifantenslurf.

Canadapopulier in het Vondelpark
In het Vondelpark staat de hoogste en meest volumineuze boom van Amsterdam. De Canadapopulier is 38,5 meter hoog en geplant in 1885. Tegenover huisnummer 27 op de Van Eeghenlaan kun je deze reus het best bewonderen.

Monumentale bomen in Amsterdam

  • Wil je meer unieke boomverhalen lezen? Lees hier het blog dat wij eerder schreven over stadsbomen met een verhaal.

Beheer en onderhoud Amsterdamse bomen

Het beheer en onderhoud van bomen in Amsterdam en andere Nederlandse steden wordt uitgevoerd door echte boomexperts. Wil jij ook een boomexpert worden? Volg het traineeship Bomen in Stedelijk Gebied. Hier leiden we jou op om gemeenten of bedrijven te helpen met boombeheer in de openbare ruimte. Na het traineeship kun je meteen aan de slag als beginnend boombeheerder, boomadviseur of boominspecteur.