Bomen in de lente

Bomen ondergaan een hele metamorfose in de lente. Na de donkere herfst en winter reageren ze op de grote hoeveelheid daglicht en stijgende temperaturen. Maar wat gebeurt er precies met de bomen? In dit blog delen we het hele proces. Van opkomende knoppen tot bastactiviteit.

Eerst komen de knoppen

In het voorjaar beginnen bomen met het vormen van knoppen op hun takken. Na een aantal maanden rust beginnen de cellen binnenin de knoppen zich te delen en uit te rekken. Daarna openen de schubben zich en komen er nieuwe scheuten, bladeren of bloemen tevoorschijn. De timing en kenmerken van knopvorming variëren per boomsoort. En factoren als daglicht en temperatuur hebben hier ook invloed op.

Bladeren ontvouwen

Nieuwe, jonge bladeren ontvouwen zich geleidelijk uit de knoppen zodra het lichter en warmer wordt. Dit zorgt er ook voor dat er meer water en voedingsstoffen aanwezig zijn in de grond wat de groei van bladeren stimuleert. Dit proces heet bladontluiking of bladontplooiing.

Fotosynthese

Zodra de bladeren zich ontvouwen, begint de fotosynthese op volle kracht te werken. Bladeren vangen zonlicht op en gebruiken het om koolstofdioxide en water om te zetten in glucose en zuurstof. Dit fantastische proces is essentieel voor de groei en overleving van de boom.

Nieuwe takken, scheuten en bloemen

Naast de bladeren, ontwikkelen bomen ook nieuwe takken en scheuten in de lente. Hierdoor groeit de omvang van de boom en is er extra bladoppervlak voor fotosynthese. Naast het groeien, bloeien sommige bomen ook nog in het voorjaar. Fruitbomen, kersenbloesem en magnolia’s bijvoorbeeld. De bloemen van de bomen trekken bestuivende insecten aan, wat een teken van een boom in volle bloei is.

Wortels groeien ook

In de lente wordt ook het wortelsysteem van bomen actief. De wortels beginnen zich uit te breiden en te groeien. Zij zijn op zoek naar water en voedingsstoffen in de bodem om de boom te ondersteunen tijdens het groeiseizoen.

Activiteit in de bast

Onder de schors van bomen gebeurt ook van alles. Er vindt een actieve stofwisseling plaats waarbij voedingsstoffen worden getransporteerd van de wortels naar de bladeren. En andersom. In het voorjaar neemt deze bastactiviteit toe, omdat de boom groeit en nieuwe scheuten produceert.

Groei uit tot boomexpert

In de lente ontwaken bomen uit hun winterslaap en begint een periode van actieve groei en bloei. Deze veranderingen zijn essentieel voor het voortbestaan van bomen. Maar jij als boomliefhebber bent ook onmisbaar! Je kunt van je passie je beroep maken en jezelf ontwikkelen tot boomexpert bij BomenCampus. Bekijk hier het traineeship en schrijf je in voor een kennismakingssessie bij Aeres MBO Almere.