Bomen in Rotterdam

Rotterdam is een echte havenstad en staat bekend om zijn moderne architectuur en culturele diversiteit. Al het groen is ook kenmerkend voor de stad. Bomen zorgen voor gezonde lucht en spelen een essentiële rol voor de biodiversiteit. In de Rotterdamse straten, op pleinen, langs wegen, singels en plantsoenen staan meer dan 600.000 bomen. Dit is meer dan 1 boom per inwoner!

Een echte Rotterdamse boomsoort

In Rotterdam staan meer dan 700 verschillende boomsoorten. Een boomsoort in het specifiek is wel heel speciaal: de Acer pseudoplatanus ‘Rotterdam’. Dit is de botanische benaming van de gewone esdoorn. Deze boom is vernoemd naar Rotterdam en zie je veel terug in het straatbeeld. De andere meest voorkomende boomsoorten zijn de linde, plataan, es, esdoorn en bloesembomen. De helft van alle Rotterdamse bomen zijn een van deze boomsoorten.

Bomen in Rotterdam

Monumentale bomen in Rotterdam

In Rotterdam staan er minder monumentale bomen dan in andere Nederlandse steden. Dit komt door het bombardement in de Tweede Wereldoorlog en de zakkende bodem van de stad. Volgens de Bomenstichting staan er in Rotterdam 108 monumentale bomen. Wil je een aantal van deze bijzondere bomen zien? De gemeente Rotterdam heeft een 4 kilometer lange wandelroute ontwikkelt langs 22 bomen met een verhaal. Tijdens deze bomenroute wandel je door het centrum en komen verborgen verhalen tot leven met een augmented reality.

Groene stad

Er zijn tientallen parken in Rotterdam. Het Kralingse Bos en het Zuiderpark zijn de twee grootste groene oases van de stad. Het Kralingse Bos heeft een omvang van ongeveer 250 hectare. En het Zuiderpark is het grootste park van Nederland. Het is maar liefst 430 voetbalvelden groot! Het doel is om de komende jaren Rotterdam nog groener te maken. Er komen meer groene pleinen, straten en parken met water en minder verkeer. Waarom? Bomen zijn onwijs belangrijk voor steden. In dit blog vertellen we je alles over het belang van bomen in stedelijke gebieden.

Groene stad Rotterdam

Bomendepot van Rotterdam

Door werkzaamheden, bouwprojecten of andere omstandigheden kan het voorkomen dat gezonde Rotterdamse bomen weg of verplaatst moeten worden. Als de gemeente deze bomen kan verplanten krijgen ze altijd een nieuwe bestemming. Is er niet direct een nieuwe plek? Dan verzorgt de gemeente deze bomen in het bomendepot. Hier verblijven ze ongeveer 3 jaar en kunnen ze goed herstellen. Bekijk de video hieronder voor meer informatie over het Rotterdamse bomendepot.

Onderhoud door boomexperts

Het boom- en groenonderhoud in Rotterdam wordt het hele jaar uitgevoerd door experts van Stadsbeheer. Omdat de gemeente Rotterdam een zorgplicht heeft van de Wet Natuurbescherming verzorgen en controleren deze specialisten de bomen uitstekend. Ze bestrijden boomziekten, houden de bomen in vorm en snoeien ze op het juiste moment. Hiernaast optimaliseren zij ook de groeiplek van bestaande bomen. De boomexperts zorgen voor nieuwe voedzame aarde en zuigen de oude grond rondom de wortels weg. Alles voor een groenere en leefbare stad.

Word zelf boomexpert

Wil jij zelf aan de slag als boomexpert? Dat kan! Je kunt direct aan de slag in het bomenvak als je het traineeship Bomen in Stedelijke Omgeving volgt. Je werkt direct mee aan interessante bomenklussen, ontvangt gelijk salaris en je legt de ideale basis voor het begin van je loopbaan als inspecteur, adviseur of boombeheerder. Lees meer over het traineeship en maak van je passie je beroep.