Het belang van bomen in steden

Bomen zijn belangrijk. Ze zijn niet alleen goed voor het milieu. Maar ze dragen ook bij aan een fijne leefomgeving. En bomen hebben een positief effect op onze algehele gezondheid. In steden hebben ze ook een essentiële functie. Benieuwd welke? We vertellen je graag waarom bomen zo belangrijk zijn in de stad.

Groen geeft rust

Een groene omgeving stelt je op je gemak. Waardoor je minder stress ervaart en rustiger wordt. Dit heeft een groot positief effect op je gezondheid. Steden zorgen daarom voor genoeg gebruiksgroen. Dit is groen dat je prikkelt en uitnodigt om buiten te recreëren. Een park of een bos zijn een goed voorbeeld van gebruiksgroen. Hier kun je spelen, sporten, picknicken en wandelen. Zo dragen bomen in stedelijke gebieden bij aan een prettige leefomgeving voor jou.

Bomen geven steden karakter

Bomen zijn vormgevend voor steden. Een stad zonder bomen is leeg. Bomen horen in steden. Ze geven karakter. Denk maar aan monumentale bomen. Zij zijn een onderdeel van de cultuurhistorie in een stad. En vertellen een bijzonder verhaal. Hiernaast zijn bomen in steden ook camouflerend. Ze verbergen met hun takken en bladeren gebouwen, geluidswallen en industrieterreinen. Veel mooier, niet waar!

Goed voor het klimaat

Bomen zijn heel goed voor het milieu. Ze filteren CO2 en fijnstof uit de lucht. Wat voordelig is voor het klimaat. En voor ons. Gezonde bomen leveren veel ecosysteemdiensten. Zo neemt de biodiversiteit toe in een stad met veel bomen. Ze leveren leefruimte, voedsel en bescherming aan insecten en dieren. Een andere fijne bijkomstigheid is dat bomen ook zorgen voor verkoeling. Ze creëren schaduw waardoor de stad minder snel opwarmt. Ideaal voor de inwoners én het milieu.

Regen in steden

Boomwortels verstevigen en verbeteren de structuur van de bodem. Een goede bodem houdt meer water vast wat fijn is bij een flinke regenbui. Want zo infiltreert het regenwater goed en voorkom je wateroverlast. Bomen hebben dus een belangrijke functie als het regent.

Ook fijn

Waar je misschien zelf nog niet aan hebt gedacht is dat bomen de wind breken. Zonder bomen zou je in de stad eenvoudig meegesleurd worden door de wind. Bomen absorberen ook geluid. Hoge tonen, verkeersgeluiden en andere klanken worden verminderd door bomen. Daarnaast geleiden ze ook het verkeer. Door bomen langs de weg te plaatsen weet je als bestuurder hoe de weg loopt en zie je op tijd een bocht aankomen.

Wil jij werken met bomen in steden?

Gemeenten en bedrijven erkennen steeds meer het belang van bomen in steden. Ze hebben ambitieuze doelstellingen om meer bomen te planten. En beter te zorgen voor de bomen in hun beheer. Maar hier zijn vakmensen voor nodig. Vakmensen die hen adviseren over efficiënt en duurzaam boombeheer. Plus de gezondheid en veiligheid van bomen controleren. Dit kan jij zijn! Meld je aan bij de BomenCampus en word boomexpert van de toekomst.