Leuke stadsbomenwandelingen in Nederland

In Nederland liggen duizenden kilometers aan wandelpaden. Waarschijnlijk denk je direct aan lange routes door de bossen. Of aan een stevige tocht door een uitgestrekt natuurgebied. Maar dat hoeft niet. Voor een mooie wandeling door het groen kun je ook in steden terecht. Gewoon bij jou in de buurt. We hebben de leukste stadsbomenwandelingen in Nederland voor jou op een rijtje gezet. Waar je kunt ronddwalen, tot rust kan komen, maar ook toffe monumentale bomen kunt ontdekken.

De iepenhoofdstad van de wereld: Amsterdam

Met meer dan 75.000 iepen is Amsterdam de iepenhoofdstad van de wereld. De route die de Bomenstichting heeft uitgestippeld begint en eindigt dan ook met een iep. Tijdens de wandeling kom je langs 30 monumentale bomen in het centrum van de stad. Met ieder een eigen verhaal. Ontdek Amsterdam op een andere manier en leer meer over de prachtige bomen in het centrum. Bekijk hier de route van de stadsboomwandeling door Amsterdam.

Bomen vertellen de geschiedenis van Amersfoort

De bomenwandeling door Amersfoort leidt je langs honderden bomen. Sommige zijn monumentaal. Andere bomen zijn jong, maar niet alledaags. En een paar soorten zul je meerdere keren tegenkomen. Alle bomen dragen bij aan de geschiedenis van de stad. De gedetailleerde route leidt je door de binnenstad en het Zocherplantsoen. Wat vroeger de stadswallen van Amersfoort waren. Leuk weetje he! Via deze link vind je de bomenwandeling door Amersfoort.

Een flinke wandeling door Apeldoorn

In 2018 is Apeldoorn uitgeroepen tot Bomenstad van Europa. Wil je met eigen ogen zien waarom de stad deze titel heeft gekregen? Dan raden we je aan om de Bomen in Beeld wandeling te maken. Deze route is ongeveer 16 km lang en brengt je langs alle bijzondere bomen van de stad. Ook interessant is dat Apeldoorn 350 boombunkers heeft. Deze grote ondergrondse ruimtes geven wortels van bomen de ruimte om te groeien. Ideaal, want zo creëert Apeldoorn een groen stedelijk gebied.

Monumentale bomen in Den Haag

De stadbomenwandeling door Den Haag duurt ongeveer een uur. Een uur waarin je langs de monumentale bomen van de stad komt. En ontdekt waarom er relatief weinig oude bomen te vinden zijn in Den Haag. In totaal vind je 1254 monumentale bomen in de stad. Zeker de moeite waard om ze te bekijken, want de bomen worden zeer gekoesterd en goed onderhouden. Meer weten over de bomen in de stad? Check de Haagse Bomen App. In deze app vind je alle stadsbomen en monumentale bomen van Den Haag.

Bomenroute langs de Dommel in Eindhoven

Tijdens de bomenroute in Eindhoven kom je langs 48 bomen en boomgroepen. De wandeling begint bij de Genneper Watermolen en eindigt bij de Kamer van Koophandel. Het is een mooie route langs de rivier waar je veel van kan opsteken. Want meerdere experts wierpen een deskundige blik op deze bomenroute. In het uitgebreide boekje vind je boomkundige feiten en leer je veel over het bomenvak. Ga jij deze bomenroute wandelen?

Ontdek het Bomenpad in Groningen

In het Stadspark in Groningen kun je de route van het Bomenpad volgen. Bij ’t Groene Hart Paviljoen ontvang je de routekaart door met je telefoon een QR-code te scannen. Dit natuurpaviljoen is van Natuur en Duurzaamheid Educatie (NDE). Tijdens de wandeling ontdek je alle bijzonderheden van 19 verschillende bomen. En ondertussen kun je ook nog een woordpuzzel oplossen. Kijk voor meer informatie op de website.

Een reis door de tijd in Rotterdam

Rotterdam heeft een augmented reality bomenroute door de stad gemaakt. Waar de verhalen van bomen werkelijk tot leven komen door historisch materiaal, oude foto’s en filmmateriaal, maar ook 3D-objecten. Hierdoor ziet je bijvoorbeeld hoe ‘druk’ het is in de Rotterdamse ondergrond. Tof he! De stadsbomenwandeling is 4 km lang en brengt je langs zo’n twintig monumentale en bijzondere bomen. Ben jij klaar voor deze nieuwe ervaring? Bekijk hier de Rotterdamse bomenroute.

Welke stadsbomenwandeling ga jij maken?

Monumentale bomen vind je niet alleen in het bos. Maar ook gewoon bij jou in de buurt. Iedere boom heeft een eigen verhaal en historie. Lijkt het jou wat om meer kennis op te doen over bomen, boombeheer en boomverzorging in steden? Met de opleiding Bomen in Stedelijk Gebied van BomenCampus kan dat. Meld je hier aan voor de opleiding!