Tijdens de opleiding

In twee jaar leer je alles over het bomenbeheervak en leer je zelfstandig onderzoek te doen in je werkveld. Je krijgt les op de BomenCampus in Almere en vanaf maand 5 ga je in de praktijk aan het werk bij een Leerwerkplek Duurzaam Boombeheer. Lees hier wat je tijdens de opleiding allemaal kunt verwachten.

 • Maand 1

  Introductie

  In de eerste maand laten we jou uitgebreid kennismaken met alle aspecten van het werkveld en geven we je inzicht in de markt. Je werkt met je hoofd (boomsoorten, boomveiligheid, veilig werken langs de weg, ICT) én met je handen (motorzagen, snuffelstage).
 • Maand 2-4

  De brede basis

  Na de introductie leer je in de brede basis alle facetten van het boombeheer kennen: groeiplaats, dataregistratie, ziekten en aantastingen, maar ook het werken met GIS-pakketten, bestekken en contracten en communicatie. In deze fase is ook weer een snuffelstage opgenomen, zodat jij een goed beeld krijgt van de mogelijke leerwerkplekken en hierin een goede richting kunt kiezen.
 • Maand 5-6

  Stage

  Zat je de eerste vier maanden vooral in de schoolbanken, in de 5e en 6e maand ben je voor het grootste deel aan het werk op je stageplek. Eens per week kom je naar school. Een fijne tussenstap voordat het werkend leren écht van start gaat.
 • Maand 7-24

  Boombeheer

  En dan begint het werkend leren! Eens per twee weken kom je een dag naar school, de overige dagen ben je aan het werk bij jouw leerwerkplek. Dit kan een gemeente zijn, een adviesbureau of een organisatie die zich bezighoudt met de inrichting of het onderhoud van de openbare ruimte.
70%
praktijk
30%
theorie

Handig om te weten

 • BBL-opleiding

  De opleiding Bomen in Stedelijk Gebied is een BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg). In de BBL heb je een arbeidsovereenkomst van minimaal 24 uur per week, minimaal 120 dagen per jaar. Je komt dan (gemiddeld) een dag per week naar school.

  Bij BomenCampus hebben we dit schema nét iets anders ingericht. In de eerste vier maanden maak je de meeste ‘schooluren’. Je leert dan alles wat je nodig hebt om een goede start te kunnen maken bij jouw leerwerkplek. Vanaf de 5e maand ben je grotendeels aan het werk bij je leerwerkplek. Je komt dan nog gemiddeld eens per twee weken een dag naar school.

 • Certificaten

  Tijdens de opleiding behaal je verschillende certificaten, die je in je loopbaan goed van pas komen. Zo behaal je onder meer:

  • certificaat Boom Veiligheid Controle (BVC)
  • Veilig werken langs de weg
  • VCA*
  • Data Inspecteur Bomen certificaat (DIB)
 • Kosten

  Als je je inschrijft voor de maatwerkopleiding Bomen in Stedelijk Gebied, dan vergoedt BomenCampus jouw opleidingskosten. Wij vergoeden het schoolgeld en zorgen voor jouw lesmateriaal. De opleiding kost jou dan niets.

 • Lesvormen

  In onze opleiding is veel ruimte voor praktijk. Heel veel. We werken met verschillende lesvormen. Buiten, waar de bomen zijn. Binnen, soms klassikaal, soms met actieve werkvormen in groepjes. En in de vorm van projecten, die je zelfstandig of met een medestudent oppakt en naadloos kunt laten aansluiten bij je activiteiten op je leerwerkplek.

 • Opleidingsbrochure

  In onze opleidingsbrochure vind je alle informatie over de opleiding Bomen in Stedelijk Gebied, werkend leren bij BomenCampus en geven we je praktische en inhoudelijke informatie over de opleiding. Wil je de opleidingsbrochure zien? Download ‘m dan hier.

 • Regelingen zij-instromers

  Ben je zij-instromer en wil je met de opleiding Bomen in Stedelijk Gebied een andere richting geven aan je carrière? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor bepaalde regelingen of subsidies voor omscholing. Dit kan van pas komen bij het overbruggen van de eerste maanden van de opleiding, als je nog niet aan het werk bent bij je leerwerkplek. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op.

 • Studieadvies

  Voorafgaand aan jouw formele inschrijving gaan we graag het gesprek met je aan. We kunnen jou dan goed adviseren over de keuzemogelijkheden. Ook tegen het einde van je opleiding gaan we met je in gesprek om samen te kijken naar de mogelijkheden om je verder te laten opleiden in het vakgebied.

 • Studiefinanciering en OV-vergoeding

  Tijdens je BBL-opleiding ben je voor het grootste deel betaald aan het werk. Je ontvangt vanaf maand 7 ook gewoon salaris. Je komt hierdoor tijdens je opleiding niet in aanmerking voor studiefinanciering of een OV-product.

 • Studieloopbaanbegeleiding

  Tijdens jouw opleiding heb je regelmatig contact met jouw eigen studiebegeleider. Zie het maar als een coach, waar je met al je vragen terecht kunt. Je studiebegeleider ondersteunt jou in je opleidingstraject, zodat jij er het beste uit kunt halen! Ook helpt jouw studiebegeleider je aan het einde van je opleiding om je loopbaan een goede start te geven.

 • Toetsing

  De opleiding werkt met periodes of blokken van 8 weken. Elk blok wordt afgesloten met een toetsingsmoment.

Interesse in de opleiding Bomen in Stedelijk Gebied?

Brochure

Download onze brochure en lees alles rustig door.

Open dag

Maak kennis met ons op een (online) open dag

Meeloopsessie

Ervaar zelf het vak bij een meeloopsessie

Meld je aan!

Zet de eerste stap in je bomencarrière.