Groene initiatieven voor beter leefbare steden

Het grootste deel van de wereldbevolking woont in steden. Om ervoor te zorgen dat iedereen hier fijn kan vertoeven is het belangrijk om te investeren in de leefbaarheid ervan. Een van de oplossingen voor een leefbare stad is meer groen. Veel Nederlandse steden zijn hier actief mee bezig. We delen graag een greep uit de groene initiatieven en experimenten die bijdragen aan een leefbare stad. Lees je mee?

De lucht in met verticale tuinen

Door alle bebouwing is er in steden steeds minder ruimte voor groen. Op de grond is er geen plek, maar in de lucht wel! Zo kwam het idee om verticale tuinen langs gevels te creëren. Groene gevels zijn multifunctioneel. Ze vangen regenwater op, het bevordert de biodiversiteit van de stad en absorberen warmte. Hiernaast heeft het ook positieve effecten op onze (mentale) gezondheid.

Verticale tuinen noemen we ook wel wall gardens. En de TU Delft experimenteert hier graag mee. Bijvoorbeeld langs de gracht:

Wall garden Delft

Daken met gras, bomen en planten

Naast groene gevels zijn groene daken ook enorm populair. Op gebouwen, maar ook bij mensen thuis. In een blog dat we eerder schreven vertellen we je meer over de klimaatvoordelen. En delen we de tofste groene daken van Nederland.

Groene daken in steden

Tegels wippen en geveltuintjes

Er liggen onnodig veel tegels in Nederland. Wat niet goed is voor de leefbaarheid in de steden. Tegels laten geen water door tijdens regenbuien en in de zomer warmen ze de stad extra op. Met als gevolg wateroverlast en hittestress. Verder houden dieren en insecten ook niet van een versteende omgeving. Om dit te verbeteren is onder andere het NK Tegelwippen gelanceerd en zijn geveltuintjes geliefder dan ooit. Wip jij er snel een tuintegel uit? Daar wordt iedereen vrolijk van.

Op het OV wachten in het groen

In onder andere Amsterdam, Utrecht en Rotterdam experimenteren ze met groene tramhokjes en bushaltes. De ene halte heeft een groen dak, de ander een plantenwand of zonnepaneel. Hiernaast bestaan er ook bij- en vogelvriendelijke haltes. Deze groene initiatieven zorgen voor leefbaardere steden en heeft Nederland ook aardig wat internationale publiciteit opgeleverd. De groene OV-haltes zijn namelijk een inspiratie voor steden wereldwijd. Tof hè!

Groene tramhalte

Aanleg van Tiny Forests

In samenwerking met Nederlandse gemeenten, scholen, buurtbewoners, particulieren en bedrijven zijn er al meer dan honderd Tiny Forests aangelegd. Een Tiny Forest is een dichtbegroeid minibos ter grootte van een tennisbaan waar maximaal 600 inheemse bomen zijn geplant. Het concept is bedacht is door de Indiase Shubhendu Sharma. En is door het Instituut voor Natuurbeschermingseducatie (IVN) naar Nederland gehaald. De minibossen zijn de oplossing voor droogte en hittestress in steden en hebben ook sociale impact op wijken en scholen.

  • Bekijk op de kaart waar de Tiny Forests in Nederland liggen.

Draag zelf bij aan een groene stad

Heeft klimaat en duurzaamheid jouw aandacht én vind je het belangrijk om een steentje bij te dragen aan de maatschappij? Volg het traineeship Bomen in Stedelijke Omgeving. Dit is een betaald fulltime traineeship dat bestaat uit 5 intensieve opleidingsmaanden en 20 maanden werken en leren. Volg je passie en draag bij aan een duurzamere wereld.