Hoe produceren bomen zuurstof?
Bomen verbeteren de luchtkwaliteit en creëren een gezonder leefmilieu voor mensen en dieren. Ze zijn onmisbaar door de luchtvervuiling en klimaatverandering in de wereld. Maar hoe produceren bomen zuurstof? In dit blog gaan we dieper in op fotosynthese en delen we de meest zuurstofrijke bomen.
Fotosynthese
Tijdens biologieles heb je deze term vast gehoord: fotosynthese. Omdat er geen oneindige voorraad aan zuurstof is heeft de natuur dit interessante proces bedacht. Bomen, planten en algen nemen gedurende de dag koolstofdioxide op uit de lucht. Het zonlicht zorgt ervoor dat de koolstofdioxide en water in de bladeren wordt omgezet in suiker en zuurstof. Dit proces heet fotosynthese.
Wist je dat dit proces zich in de nacht omdraait? De bladeren nemen dan zuurstof op en stoten koolstofdioxide uit. Gelukkig niet zoveel, dus ze leveren meer zuurstof op dan ze gebruiken! ’s Nachts gebruiken de bladeren zuurstof om de opgeslagen suikers te verbranden en van deze nieuwe voedzame energie groeien ze.
Bomen zijn essentieel
In steden is, met name door het verkeer, luchtvervuiling een groot probleem. Bomen zijn daarom essentieel in stedelijke gebieden. Ze absorberen schadelijke stoffen en geven schone zuurstof af om in te ademen. Naast een duurzame en groene leefomgeving bieden ze nog veel meer voordelen. In een ander blog van ons lees je waarom bomen van belang zijn in steden.
Bomen met uitstekende zuurstofproductie
Het type boom, de leeftijd, de grootte en groeicondities hebben invloed op de hoeveelheid zuurstof dat bomen kunnen produceren. Over het algemeen zijn bomen met brede bladeren de beste zuurstofproducenten. Want ze hebben een groter oppervlak voor fotosynthese. Dit zijn de bomen die de meeste zuurstof produceren:
- Plataan
- Esdoorn
- Eik
- Ginkgo
- Pluim es
CO2 absorptie
Hoeveel CO2 een boom absorbeert hangt van verschillende factoren af. Een oude boom heeft minder glucose nodig dan een boom in de groei. En een boom met een dikke stam absorbeert meer CO2 dan een smalle boom. Daarnaast spelen factoren als wateropname, hoeveelheid voedingstoffen en de staat van de wortels ook een rol.
Er is grote vraag naar boom- en groenexperts in Nederland
Wil jij werken aan een groene en gezonde leefomgeving? Ontwikkel jezelf tot boom- of groenexpert bij BomenCampus. Wij zijn dé opleider voor boom- en groenbeheerders in Nederland. Bekijk onze 2-jarige traineeships en ga gegarandeerd aan de slag in het groenvak na succesvolle afronding!