De kerstboom

Een kerstboom is een naaldboom die traditiegetrouw voor Kerstmis wordt opgetuigd met ballen, lichtjes, slingers en een piek. Wij vertellen je graag meer over deze traditie en verschillende soorten kerstbomen. En is een kunstboom nou echt duurzamer dan een echte? Lees verder en bekijk ook de handige kerstboom verzorgingstips van onze boomexperts.

De geschiedenis van de kerstboom

De dennenboom viel op bij de Germanen. Weet je waarom? Dit was de enige boom die het hele jaar door groen bleef. Andere bomen verloren hun bladeren of werden bruin. Omdat groene bomen en takken vruchtbaarheid en goddelijkheid symboliseerden gebruikten de Germanen de dennenboom voor de midwinterviering. Op de kortste dag van het jaar vierden zij de terugkomst van het leven. Omdat de dagen langer werden zagen zij dit als het begin van de lente en een tijd van bloei. De dennenboom werd in het midden van het dorp neergezet en ze versierden hem met appels en belletjes.

In Oost-Europa, Duitse gebieden en Scandinavië versierden ze in de vijftiende eeuw kerstbomen tijdens christelijke winterfeesten. Zij hingen appeltjes in de boom als verwijzing naar de “Adam en Eva dag” op 24 december. De Britse adel nam deze traditie over en in de negentiende eeuw verspreidde het gebruik van de kerstbomen zich over de rest van Europa.

Soorten kerstbomen

Soorten kerstbomen

Je kunt met een aantal dingen rekening houden bij de aanschaf van een kerstboom. Er zijn bijvoorbeeld boomsoorten die snel hun naalden laten vallen. Of een bijzondere kleur hebben. Maar bedenk ook dat sommige kerstbomen een sterke dennengeur hebben. De meest bekende kerstboomsoorten hebben we voor je op een rijtje gezet. Zodat jij de beste keus kan maken dit jaar!

De Nordmann
De meest bekende én verkochte kerstboom in Nederland is de Nordmann. Hij is zo populair, omdat de boom weinig naalduitval heeft. Verder zijn Nordmannen prachtig volle kersbomen. Met glanzende naalden die niet prikken. Deze spar moet 8 tot 10 jaar groeien om een hoogte van 2 meter te bereiken.

Fijnspar
De fijnspar heeft een heerlijke dennengeur die je door heel het huis ruikt. Heel het huis ja, want de fijnspar laat zijn naalden snel vallen. Deze kerstboom met brede takken heeft een mooie piramidevorm. Maar is dus niet zo geschikt voor mensen die hun kerstboom al vroeg willen opzetten.

Blauwspar
De blauwspar heeft niet voor niets zijn naam, deze kerstboom heeft een kenmerkende blauwgrijze gloed over zich heen. Met zijn dennengeur is het echt een schitterende verschijning. Hij heeft scherpgepunte naalden die niet snel uitvallen.

Servische spar
De glanzende naalden van de Servische spar hebben twee kleuren. De bovenkant is groen en de onderkant is grijsblauw. Door deze bijzondere kleurencombinatie kiezen veel mensen voor deze kerstboom. De Servische spar heeft een slanke kegelvorm. Waardoor hij ideaal is voor mensen die iets minder ruimte in huis hebben.

Japanse zilverspar
De Japanse zilverspar is ook een goede keus als je een kleine woonkamer hebt. Deze kerstboom heeft korte takken die dicht op elkaar zitten waardoor hij erg vol oogt. De naalden van de Japanse zilverspar vallen niet snel uit en hebben witte strepen aan de onderkant. Een unieke boom dus!

Kerstboom verzorgen

Een echte of een kunstboom?

Tegenwoordig zie je nauwelijks meer het verschil tussen een echte kerstboom en een kunstboom. Maar wat is nou beter? Ons advies is om zo lang mogelijk met jouw kerstboom te doen. Of die nou echt of nep is. Hiermee verlaag je jouw milieu-impact het meest. Door de productie van nepbomen en de korte levensduur van echte kerstbomen is er geen duidelijke winnaar op het gebied van milieuvriendelijkheid. Kies dus voor een kerstboom met kluit die na de feestdagen weer de grond in kan. Of voor een kunstboom die je écht jarenlang gaat optuigen.

Handige verzorgingstips voor jouw kerstboom

Als je een echte kerstboom in huis haalt is het van belang om hem ook goed te verzorgen. Onze boomexperts geven je graag wat verzorgingstips:

  • Zet jouw kerstboom een dag voordat je hem gaat optuigen in een garage of schuurtje neer. Dan kan die alvast wennen aan de warmte binnen.
  • Zet jouw kerstboom zo ver mogelijk van een haard, kachel en verwarming af.
  • Geef jouw kerstboom genoeg water. Zowel kerstbomen met kluit als afgezaagde bomen hebben dit nodig om hun naalden goed vast te houden.
  • Je kunt jouw kerstboom voeding geven om hem een extra boost te geven.
  • Zet jouw kerstboom met kluit zo kort mogelijk binnen. De kans van overleven is dan een stuk groter als je hem gaat herplanten.

Kerstboom feestdagen

Na de feestdagen

Na de feestdagen kun je jouw kerstboom met kluit een tweede leven geven. Bomen die na de kerst worden terug geplant hebben een overlevingskans van 40 tot 60%. Zeker de moeite waard om te proberen dus! Heb je een afgezaagde kerstboom gekocht? Lever je boom dan in bij de gemeente. Zij verwerken kerstbomen tot compost en houtsnippers. Of ze brengen de bomen naar een afvalenergiecentrale waar er elektriciteit mee wordt opgewekt. Er bestaan ook kerstboomkwekerijen waar je jouw boom na de Kerst weer kunt inleveren.

Bomen, bomen, bomen

Bij de BomenCampus draait het om bomen. En om jou! Als je het traineeship volgt werk je direct mee aan interessante bomenklussen. Je ontvangt gelijk salaris en je legt de ideale basis voor het begin van je loopbaan als inspecteur, adviseur of boombeheerder. Meld je hier aan voor een kennismakingssessie.