Vormen van bomen

Bomen zijn er in allerlei soorten en maten. Maar ook in verschillende vormen. Van breed, plat en cilindervorming tot hangend. Er zijn veel vormen van bomen met ieder zijn eigen kenmerken. In dit blog nemen we je mee in de wondere wereld van boomvormen en geven we voorbeelden van de meest populaire boomsoorten per vorm.

Vormen van bomen

Hoog- en halfstam bomen

Hoog- en halfstam bomen hebben een lange, rechte stam voordat de vertakking begint. Het verschil tussen de twee soorten is de stamhoogte. Hoogstam bomen hebben een stam van rond de 180 tot 200 centimeter en halfstam bomen ongeveer 100 tot 120 centimeter. De kronen van deze bomen zijn breed, vol en weelderig waardoor ze veel schaduw geven.

Eiken, beuken en platanen zijn voorbeelden van hoogstammige bomen. En fruitbomen vallen bijvoorbeeld onder bomen met een halfstam. Denk aan een appel-, peren- of kersenboom.

Dakbomen

Dakbomen

Dakbomen hebben een platte kroon die perfect is voor het creëren van schaduw. Ze worden daarom ook wel parasolbomen genoemd en zijn een natuurlijk zonnescherm. Deze boomsoorten zijn eenvoudig in vorm te houden en ideaal voor op terrassen. Voorbeelden van dakbomen zijn de dakplataan, dakmoerbei en dakamberboom.

Piramide vorm bomen

Piramidebomen

Piramidebomen hebben een taps toelopende vorm met een brede stam en smalle top. De opvallende vorm is karakteristiek en een echte groene eyecatcher. Populaire piramidebomen zijn de zilverlinde, Italiaanse populier en piramide-den.

Cilindervormige bomen

Cilinderbomen

De kenmerken van een cilinderboom zijn uniek. Ze zijn zuilvorming, slank en hebben weinig zijtakken. Ze bieden weinig schaduw en zie je vooral als afscherming langs oprijlanen. Bomen met een cilindervorm zijn de Italiaanse cipres, columnaire eik en de smalle eik.

Leibomen

Leibomen

Het meest opvallende kenmerk van leibomen zijn de horizontale takken. Deze groeien links en rechts geleidend van de stam. De horizontale takken van leibomen zijn een natuurlijk zon- en windscherm. Ze creëren als het ware een brede haag in de lucht. Er zijn verschillende leiboomsoorten, maar de meest populaire is de leilinde. En ook de haagbeuk en moeraseik zijn bekend.

Treurboom

Treurbomen

Treurbomen kenmerken zich aan de hangende takken die tot de grond of in het water kunnen komen. Ze hebben een elegante en sierlijke uitstraling door hun indrukkwekkende groei. De meest bekende treurboom is de treurwilg. Maar er zijn verschillende boomsoorten waar ook een treurvorm van bestaat. Zoals de treurbeuk, treurberk en treuriep.

Dubbele U-vorm bomen

Dubbele U-vorm bomen

Bij dubbele U-vorm bomen splitst de stam zich verticaal in twee hoofdtakken, die elk een U-vormige kroon vormen. Dit zorgt voor een symmetrische en opvallende top van de boom. Je ziet de dubbele U-vorm goed terug bij de Japanse esdoorn en fruitbomen.

Bomen in stedelijke omgeving

In stedelijke omgevingen zie je verschillende boomvormen door elkaar staan. De een is goed voor schaduw. De andere vorm is geschikt voor langs wegen. En treurbomen zie je vaak langs de waterkant in parken staan. Als trainee van BomenCampus leer je rekening houden met de specifieke behoeften van bomen en hun omgeving. Zo creëren we samen groenere en gezondere steden.