Wat zijn naaktbloeiers?

Sommige bomen hebben een speciale eigenschap. Ze zijn naaktbloeiers. Dit zijn bomen die eerst bloemen krijgen en daarna pas hun bladeren. In tegenstelling tot de meerderheid van de bomen waarbij de bloei vaak samenvalt met de komst van de nieuwe bladeren in de lente. Naaktbloeiers zijn er vroeg bij en zorgen voor een prachtig, kleurrijk landschap in de winter.

Indrukwekkende bloei

Voordat alle andere bomen beginnen te bloeien hebben naaktbloeiers al vroeg in het jaar prachtige bloemen. De vroege bloei van deze bomen geven tuinen, parken en andere landschappen een opvallende en betoverende uitstraling. Tussen alle kale boomtakken stelen naaktbloeiers echt de show. Naaktbloeiers hebben de genetische aanleg om hun bloemknoppen eerder te ontwikkelen dan hun bladeren. De vroege ontwikkeling hiervan is een strategie om zich te onderscheiden in het ecosysteem. Het biedt ze namelijk een voordeel bij de bestuiving.

Bestuiving naaktbloeiers

Bestuiving is eenvoudiger bij naaktbloeiers

Naaktbloeiers hebben een grote kans op een succesvolle bestuiving. Waarom? Door het ontbreken van de bladeren hebben bestuivers direct toegang tot de nectar en het stuifmeel van de bloem. Bijen, insecten en vlinders kunnen eenvoudig de aantrekkelijke bloemen bereiken waardoor het bestuivingsproces heel efficiënt is. Daarnaast is bestuiving door de wind ook eenvoudiger bij naaktbloeiers. De kale boomtakken laten veel wind door en belemmeren het bestuiven niet.

Symbool van vernieuwing

In sommige culturen worden naaktbloeiers geassocieerd met lente, hoop en frisheid. De vroege bloei symboliseert vernieuwing en wedergeboorte. Voor hen vertegenwoordigen naaktbloeiers het begin van een nieuw groeiseizoen en de belofte van nieuw leven.

Populaire naaktbloeiers

Er bestaat een grote groep aan naaktbloeiers. Denk aan de hazelaar, zwarte els en berk. Zij hebben een onopvallende kleur van bloemen en geuren niet. De magnolia, Forsythia, sneeuwbal Dawn, Japanse sierkers en de Judasboom hebben wel kleurrijke bloemen. Iedere boom die vroeg bloeit heeft zijn eigen unieke kenmerken. Wil je in de winter bloeiende bloemen in het stadspark zien? Dit zijn de meest opvallende naaktbloeiers:

Magnolia
Een van de meest bekende naaktbloeiers is de magnolia. De tulp- en stervormige bloemen kunnen wit, roze, paarsrood of geel zijn. In het vroege voorjaar trekt de magnolia niet alleen de aandacht met haar bloemenzee, maar ook met haar geur. Sommige magnoliasoorten bloeien twee keer per jaar, dubbel genieten dus!

Wat zijn naaktbloeiers?

Forsythia
De Forsythia, oftewel het Chinees Klokje, herkennen de meeste mensen aan de vrolijke gele bloemen. Maar bestaat ook in het wit. De bloemen bloeien op het kale hout en vallen door hun nectar en stuifmeel goed in de smaak bij bijen en vlinders.

Judasboom
De Judasboom kan wel 10 tot 12 meter hoog worden en is een opvallende verschijning met zijn paarsachtige schors, roodbruine twijgen en prachtige bloemen. De bloemen kunnen wit, paars of roze zijn en zijn vlindervormig. Ze bloeien in groepjes van 3 tot 6 aan de stam en twijgen. Na de bloei groeien er peulen van 10 centimeter aan de boom die heel het najaar blijven hangen.

Bloesem Japanse sierkers

Japanse sierkers
De Japanse sierkers is een geweldig voorbeeld van een naaktbloeier. De fijne bloesemblaadjes in wit en verschillende tinten roze steelt de show in het vroege voorjaar. Wil je meer weten over deze boom? Eerder zetten we de Japanse sierkers al de spotlights.

Wintersneeuwbal Dawn
De bloei van de Viburnum bodnantense ‘Dawn’ begint al in november en kan tot ver in het voorjaar duren. Bij de naam wintersneeuwbal vermoed je dat de bloemen wit zijn, maar dit is niet helemaal waar. De bloemen in de knop zijn bijna rood, bij het openen roze en daarna verkleuren ze wit. Alle kleine bloemetjes vormen samen een bol.

Word je ook enthousiast van bomen?

Dan is BomenCampus echt wat voor jou. Tijdens het traineeship Bomen in Stedelijke Omgeving ontwikkel jij je tot boomexpert en maak je van je passie je beroep. Binnenkort organiseren we weer kennismakingssessies. Hier krijg jij alle informatie die je nodig hebt om te besluiten of dit traineeship iets voor jou is. Bekijk hier de data en kom kennismaken!