Wat is een boomspiegel?
Een boomspiegel is de ruimte rondom de stam van een boom. Dit kan een beplant stuk grond zijn, maar ook losse aarde of een rooster. Boomspiegels worden ook wel boomkransen genoemd. In dit blog lees je waar boomspiegels voor nodig zijn, welke soorten er allemaal bestaan en wat de voordelen zijn van een beplante boomspiegel.
Wat doet een boomspiegel?
Een boomspiegel zorgt ervoor dat een boom meer voeding, lucht en water op kan nemen. Doordat er geen bestrating ligt rondom de boomstam kunnen boomwortels deze voedingsstoffen beter tot zich nemen. Vooral bij jonge bomen zijn boomspiegels belangrijk voor een gezonde groei. Een bijkomend voordeel van boomspiegels is dat de boomstam en schors minder snel beschadigt raakt. Wat ook bevorderlijk is voor de gezondheid van de boom.
De grootte van een boomspiegel
De grootte van een boomspiegel is ideaal gezien net zo groot als de kruin van de boom zelf. Het oppervlak van de boomspiegel zou dus mee moeten groeien met de kruin. Dit is helaas niet altijd haalbaar in steden en smalle woonstraten. De grootte van de kruin wordt aangehouden, omdat de boomwortels meegroeien en ook steeds meer ruimte nodig hebben.
Soorten boomspiegels
Boomspiegels zijn tegenwoordig niet altijd meer rond, maar juist rechthoekig of vierkant. Weet je waarom? Stratenmakers kunnen zo sneller de bestrating aanleggen rondom bomen. De ruimte om de bomen heen kun je op verschillende manieren inrichten:
- Bij solitaire bomen in parken zie je vaak boomspiegels van omgewoelde aarde. De grond lucht zo goed door en het is eenvoudig te onderhouden. Grasmaaiers kunnen de boom zo ook niet beschadigen.
- Een halfverharde boomspiegel zie je voornamelijk terug in steden en drukbezochte plekken waar veel mensen wandelen.
- Een begroeide boomspiegel met planten en bloemen ziet er vrolijk uit en is goed voor het eco-systeem. Het kost meer tijd om te onderhouden, maar de natuur is er erg blij mee.
- Een boomrooster is multifunctioneel. Het kan belopen worden én de boom krijgt water en lucht. Een fijne middenweg.
- Er bestaan ook boomspiegels die zitmogelijkheden bieden. Zoals een ronde boombank van hout of steen.
Neem een boomspiegel in zelfbeheer
De meeste bomen in steden worden door de gemeente of bedrijven onderhouden. Maar het onderhoud en/of de beplanting van boomspiegels in woonstraten valt hier niet altijd onder. Daarom is het in sommige steden mogelijk om een boomspiegel in zelfbeheer te nemen. Je bent dan (samen met jouw buren) verantwoordelijk voor de beplanting van de boomspiegel. Met elkaar zorg je ervoor dat jouw straat er fleuriger uitziet.
Voordelen van een beplante boomspiegel
- Goed voor het gehele ecosysteem in de stad
- De wortels van planten geven structuur aan de bodem
- De bodem kan beter water vasthouden wat voordelig is in natte én droge perioden
- Het fleurt de straat op en zorgt voor een beter straatbeeld
- Een vochtige bodem zorgt voor een gezonde groei van een boom
Zo onderhoud je een begroeide boomspiegel
Beschadig de boomwortels niet. Dit is het belangrijkste om rekening mee te houden bij het onderhouden van een boomspiegel. Als de wortels beschadigt raken kan de boom ziek worden. Pas dus op met de grond losmaken, bij het planten en onkruid verwijderen. Verder onderhoud je de boomspiegel hetzelfde als een tuin. Geef voldoende water, snoei de planten regelmatig en zorg voor natuurlijke bemesting.
Aan de slag als boomexpert
Bij BomenCampus heb je 100% baangarantie. Na het volgen van het traineeship Bomen in Stedelijke Omgeving kun je direct aan de slag in het bomenvak. Meld je aan voor één van onze kennismakingssessies en maak van je passie je beroep!